Καθηγητής Δρ. Ευάγγελος Γεωργ. Μανωλόπουλος
Δύσκολες μέρες για την ανθρωπότητα επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19), και όλοι μας, κρεμασμένοι από τα χείλη των και τις συμβουλές των επιστημόνων, περιμένουμε καρτερικά το τέλος της, και την επαναφορά της ζωής μας στην κανονικότητα, αυτή που ζούσαμε πριν.
Αποκλεισμένοι στα σπίτια μας, και παρακολουθώντας καθημερινά τους ειδικούς επιστήμονες να μας ενημερώνουν σε όλα σχεδόν τα μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα σε αυτούς, βλέπουμε και καμαρώνουμε και έναν δικό μας επιστήμονα.
Τον Δρ. Ευάγγελο Γεωργ. Μανωλόπουλο, καθηγητή Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας, διευθυντή του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) στην Αλεξανδρούπολη και του Τμήματος Κλινικής Φαρμακολογίας του Ακαδημαϊκού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Βασικής και Κλινικής Φαρμακολογίας.
Ως πατριώτες, δεν δώσαμε εμείς κάτι σε αυτόν τον επιστήμονα. Τα όσα του χάρισε η ζωή, τα οφείλει στην οικογένειά του, στους γονείς του και στους αγώνες του.
Στον αείμνηστο πατέρα του Γεώργιο Ευάγγελου Μανωλόπουλο από την γειτονική μας Εγκλένοβα, σήμερα Κρυονέρι, και στην Μαρκιώτισα μητέρα του Αγγελική Μιχαήλ Φιλίντρα.
Και εμείς, ως συμπατριώτες του, Κρυονερίτες και Μαρκιώτες, γεμάτοι υπερηφάνεια καμαρώνουμε τον άξιο επιστήμονα και από τα λεγόμενά του, παίρνουμε δύναμη για να πορευτούμε και να ξεπεράσουμε αυτή τη λαίλαπα. Ασφαλώς και καμαρώνουμε, και αυτό, ας μας επιτραπεί να το πούμε είναι ένα από τα ωραιότερα ανθρώπινα συναισθήματα.
Μέσα από το πολυσέλιδο βιογραφικό του, παραθέτουμε μερικά από τα πολλά και σημαντικά στοιχεία του.
Αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων. Έλαβε Πτυχίο Βιολογίας το 1984 από τη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, και Διδακτορικό Φαρμακολογίας από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών το 1991. Ένα τμήμα της προδιδακτορικής του έρευνας το έκανε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Groningen, στην Ολλανδία, to 1989-1990. Μιλάει τρεις γλώσσες, Αγγλικά, Γαλλικά και Ολλανδικά.
Μεταξύ 1992 και 1995 πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια εργάστηκε για 3 χρόνια (1995-98) στην Ιατρική Σχολή του Καθολικού Πανεπιστημίου της Leuven στο Βέλγιο. Οι μεταπτυχιακές και μεταδιδακτορικές σπουδές του χρηματοδοτήθηκαν από υποτροφίες που έλαβε από το Ελληνικό και το Βελγικό Κράτος, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από τον Δεκέμβρη του 1998 ο Δρ. Μανωλόπουλος είναι μέλος ΔΕΠ της Ιατρικής Θράκης. Έχει συγγράψει πάνω από 130 επιστημονικές δημοσιεύσεις συμπεριλαμβανομένων δύο στο καλύτερο ιατρικό περιοδικό του κόσμου, New England Journal of Medicine. Η εστίαση της ερευνητικής δραστηριότητας του από την αρχή της καριέρας του είναι στο καρδιαγγειακό σύστημα ενώ τα τελευταία 15 χρόνια έχει παράλληλα αναπτύξει στην Ελλάδα τον τομέα της φαρμακογονιδιωματικής και έχει ιδρύσει την εταιρεία DNALEX που παρέχει μοριακές διαγνωστικές υπηρεσίες στη Ελλάδα και την Κύπρο. Τα τρέχοντα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν βασική, μεταφραστική και κλινική έρευνα στη φαρμακογονιδιωματική και επιγενετική φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε αντιπηκτική θεραπεία, διαβήτη, ογκολογία και ψυχιατρικές παθήσεις.
Διευθύνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΔΠΘ “Κλινική Φαρμακολογία και Θεραπευτική” καθώς και την Επιτροπή Έρευνας του Ιατρικού Τμήματος. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βασικής και Κλινικής Φαρμακολογίας από το 2017 και μέλος του ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ. Είναι επίσης Πρόεδρος της European Society for Pharmacogenomics and Personalised Therapy (ESPT) ενω συμμετέχει και στο ΔΣ της European Association of Clinical Pharmacology and Therapeutics (EACPT).
Πρόσφατα ο Δρ. Μανωλόπουλος έλαβε χρηματοδότηση ύψους 2,8 εκατομμυρίων ευρώ από ανταγωνιστικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να ιδρύσει το «Κέντρο Αριστείας Φαρμακολογικών Μελετών και Ιατρικής Ακριβείας» στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης. Το Κέντρο αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ιατρικής έρευνας στην ακριτική περιοχή όπου ο συμπατριώτης μας ζει και δραστηριοποιείται.
Από τη έναρξη της πανδημίας ο Δρ. Μανωλόπουλος έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στην μελέτη του κορωνοϊού και στην παρακολούθηση των σχετικών εξελίξεων. Έχει μάλιστα ήδη δημοσιεύσει 2 εργασίες για πιθανούς τρόπους έγκαιρης διάγνωσης και φαρμακολογικής αντιμετώπισης της σύγχρονης αυτής μάστιγας, ενώ δίνει καθημερινά τον αγώνα της ορθής ενημέρωσης του κοινού για θέματα εμβολίων και φαρμάκων κατά της πανδημίας μέσα από δεκάδες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις στις οποίες τον καλούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Του ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο έργο του.
Το κείμενο έστειλε ο κος Γιώργος Θεοχάρης.