Τσάι του βουνού
Δημήτρης Διαμαντόπουλος, Αθήνα
Το τσάι του βουνού είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες από την εποχή του Ιπποκράτη.Oρισμένα από τα πιο γνωστά οφέλη του:Είναι πλούσιο σε αιθέρια έλαια. Είναι διουρητικό και αποτοξινωτικό. Εμφανίζει προληπτικά οφέλη έναντι της ενδεχόμενης εμφάνισης καταρράκτη, θρόμβων και υπέρτασης.
Σε αντίθεση με το συνηθισμένο ¨μαύρο¨ τσάι δεν εμφανίζει διεργετική δράση και είναι κατάλληλο για να το πιεί κάποιος ακόμα και πριν τον ύπνο. Νέες έρευνες αναφέρουν ότι το ελληνικό τσάι του βουνού αποδείχτηκε ότι περιέχει θαυματουργές ιδιότητες και συμβάλλει σημαντικά στην μάχη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Βέβαια, ο τρόπος παρασκευής του αφεψήματος είναι ιδιαίτερα σημαντικός γιατί η μη σωστή παρασκευή του σημαίνει την μείωση των ιδιοτήτων του. Ο πιο κατάλληλος τρόπος παρασκευής του αφεψήματος είναι να βράσουμε νερό μέχρι να κοχλάσει και στη συνέχεια να το αποσύρουμε από την φωτιά. Τότε να προσθέσουμε για 3-4 λεπτά το τσάι του βουνού και έπειτα το σουρώνουμε.