Λεβάντα

Κωνσταντίνα Θεοχάρη, Αθήνα

Η λεβάντα καλλιεργείται σε εδάφη πλούσια σε ασβέστιο, καθώς αυτό βελτιώνει την ποιότητα του αιθέριου ελαίου της και βοηθά την ανάπτυξη του φυτού. Το έδαφος καλλιέργειας πρέπει να είναι ελαφρύ και χαλικώδες, γι’ αυτό και το φυτό προσφέρεται για καλλιέργεια σε εκτάσεις ακατάλληλες για άλλου τύπου καλλιέργειες. Δεν αγαπά, επίσης, ιδιαίτερα την υγρασία, αλλά ούτε και την ολοσχερή ξηρασία. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Αρκαδία, την Κεφαλληνία, τις Σέρρες την Κομοτηνή και τη Σαμοθράκη. Eίναι γνωστή και με τα ονόματα Αγριολεβάντα, λαμπρή, λαβαντή, χαμολίβανο, μυροφόρα, καραμπάσι, Αβαγιανός. Η συλλογή (συγκομιδή) γίνεται κατά το στάδιο πλήρους ανθοφορίας, οπότε και μπορεί να ληφθεί η μέγιστη ποσότητα (και ποιότητα) αιθέριου ελαίου. Το αιθέριο έλαιο που περιέχουν τα φύλλα της χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη σαπωνοποιία και στη φαρμακευτική ως τονωτικό και αντικαταρροϊκό. Επίσης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία νευρασθενειών. Έχει επίσης αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων. Σε μεγάλες δόσεις η λεβάντα δρα ως υπνωτικό και ναρκωτικό. Οι ιδιότητες της αναφέρονται στον πονοκέφαλο, τον ίλιγγο, τις ημικρανίες, την υπέρταση, τις αϋπνίες. Προστατεύει επίσης τα μάλλινα ρούχα από τον σκώρο.

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και ως μπαχαρικό. Ταιριάζει με το κοτόπουλο, το κουνέλι, το χοιρινό, με διάφορες σάλτσες και με ντρέσινγκς για σαλάτες. Ανακαλύψτε πώς το δημοφιλές αυτό φυτό μπορεί να ανακουφίσει από την πίεση, την αϋπνία, την κατάθλιψη και πολλά άλλα! Η λεβάντα κάνει για τα πάντα!